Nigeria
Nigeria is het meest bevolkte land in Afrika en het 7e meest bevolkte land in de wereld met naar schatting 206 miljoen inwoners. Het West Afrikaanse land bestaat uit 36 ‘states’ met Abuja als hoofdstad. Lagos, de vroegere hoofdstad is een van de grootste wereldsteden en de grootste in Afrika.
Nigeria werd onafhankelijk van de Britten in 1960, na burger oorlogen van 1967 tot 1970 genoot het land relatieve harmonie en vrede.
De bevolking van Nigeria telt meer dan 250 etnische groeperingen, er zijn meer dan 500 talen en een rijke variatie aan verschillende culturen. De drie grootste bevolkingsgroepen zijn de Hausa-Fulani in het noorden, de Yoruba in het westen en de Igbo in het oosten, samen maken ze 60% van de bevolking op.
De officiële taal is Engels, gekozen om toch op nationaal niveau een gezamenlijke taal te hebben.
Er is vrijheid van godsdienst in Nigeria, ruwweg is de helft van de bevolking Moslim en wonen voornamelijk in het noorden van het land, terwijl de andere helft Christen is en in het zuiden woont. Een kleine minderheid van de bevolking hangt inheemse godsdiensten aan.
Nigeria wordt vaak de “Giant of Africa” genoemd gebaseerd op de grote en groeiende bevolking en economie. De Wereld Bank heeft Nigeria als een opkomende wereld markt gemarkeerd. Het land is een grote regionale macht en wordt gezien als een groeiende wereldmacht. Toch scored het erg laag in de ‘Human Development Index’ en blijft het een van de meest corrupte landen in de wereld.
Conflicten
Met de enorme diversiteit in etniciteit was en zijn er veel conflicten in Nigeria. Voor de onafhankelijkheid was die veelal in de olie producerende Niger Delta. Na het beëindigen van de burgeroorlog in 1970 volgde een relatief rustige periode.
Sinds 2002 is er echter veel strijd voornamelijk in het noordelijke gedeelte van het land. De Boko Haram, een beweging die zegt ernaar te streven het seculiere regime omver te werpen met het doel een Sharia staat op te richten brengt enorm veel onrust. Tussen 2011-2018 was de Boko Haram verantwoordelijk voor meer dan 37.000 doden in de regio. De aanslagen treffen zowel de militairen als de lokale bevolking. In mei 2014, na de ontvoering van de 276 Chibok meisjes, besloten Benin, Tsjaad, Niger, Kameroen en Nigeria om hun krachten te verenigen en gezamenlijk de Boko Haram te bestrijden.
Het Fulani Herders volk is een nomadenstam die onderdeel uitmaakt van de Fulani Hausa etnische groepering met een gezamenlijk geloof, Islam, en taal, Hausa. De Fulani zijn te vinden in de Noordwestelijke regio van Afrika onder andere in Ghana, Senegal, Tsjaad, Niger en Nigeria. Ze trekken in Nigeria langzaam van het noorden naar de zuidelijke regio op zoek naar weidegrond voor hun kuddes, wat steeds schaarser wordt door droogte en het oprukken van de woestijn.
De huidige onderliggende factoren van de conflicten zijn dan ook de competitie voor land tussen de boeren enerzijds en de Fulani die weidegrond nodig hebben. Dat gekoppeld aan de religieuze, etnische en regionale verschillen zorgt voor felle en zeer agressieve conflicten. De Fulani vallen overwegend Christelijke nederzettingen aan en moorden mannen, vrouwen en kinderen. Het is een groeiend probleem met een groeiend aantal slachtoffers.
Bendue state
Benue state, met als hoofdstad Markurdi, is een landbouwgebied. De grond is rijk aan grondstoffen en dankzij de rivieren die door Benue State heen stromen is er mogelijkheid om te vissen en voor landbouw irrigatie. Benue State wordt ook wel de ‘Food Basket of the Nation’ genoemd, zo komt 70% van de sojabonen voor Nigeria uit Benue, ook cassava, mais, rijsten aardappels groeien hier goed.
De Fulani Herders stam is van oorsprong een nomadische stam, oorspronkelijk uit het noord-westen van Afrika. Door het oprukken van de woestijn zijn er steeds minder vruchtbare graslanden voor hun kuddes te vinden en langzaam trekken de Fulani naar het zuiden. Grote groepen worden gevonden in Ghana, Chad, Niger, Senegal en Nigeria waar ze steeds meer naar het zuiden trekken. De vruchtbare grond in Benue State is een van de redenen dat de Fulani daar naar toe trokken.
De Fulani zijn bewapend en vechten met de lokale landbouwers om hun land over te nemen en hun oogsten voor hun kuddes te kunnen gebruiken. Religieuze en etnische verschillen, gekoppeld aan gebrek aan land zijn de oorzaak voor strijd. Als herders is het de Fulani toegestaan om wapens te dragen voor bescherming van hun kuddes, terwijl dit voor landbouwers verboden is. De religieuze onrust in de regio dringt ook in het conflict binnen, met het gevolg dat de goed bewapende Fulani de overhand hebben in de strijd over de lokale bevolking.
De gewapende conflicten voor land, die zo’n 20 jaar geleden begonnen worden steeds heftiger en bloediger. De overheid heeft deze conflicten grotendeels genegeerd, ze concentreerden zich meer op het uiterste Noordoosten waar groepen als de Boko Haram actief zijn. Als er al aandacht aan de onlusten besteed werd was dit meestal niet afdoend of effectief. De conflicten en aanvallen op dorpen is de laatste jaren in intensiteit en heftigheid toegenomen, waarbij de Fulani machetes en geweren gebruiken. Meer dan een half miljoen dorpelingen uit de staat zijn inmiddels thuis en grondloos geworden en leven in IDP kampen (Internally Displaced People), vele rond Makurdi de hoofdstad waar ze zich redelijk veilig voelen.
Vrouwen en kinderen zijn de grootste groep bewoners van de kampen om twee redenen:
- De Fulani doelen op het vermoorden van mannen omdat zij de beschermers van de dorpen en families zijn, worden ze uitgeschakeld dan blijven de vrouwen en kinderen als kwetsbaren achter die gemakkelijk te verdrijven zijn. weten dat de mannen
- Veel mannen trekken weg omdat het te gevaarlijk is om op het land te gaan werken waar ze een gemakkelijk doelwit van de Fulani zijn. Ze sturen hun vrouwen en kinderen naar de veiligheid van de IDP kampen in de hoop zich ergens anders in Nigeria te kunnen settelen en ze dan over te laten komen.
Zo worden families uit elkaar gerukt, de vrouwen en kinderen in de kampen zijn vaak hevig getraumatiseerd door het geweld waar ze aan onderhevig waren, velen zijn sexueel misbruikt, ze leven in overbevolkt en zeer kleine behuizing die geen beschutting biedt tegen regen en de enorme hitte onder zeer slechte hygiënische omstandigheden en schadelijke toestanden voor de gezondheid. Velen hebben geliefden en familieleden in de conflicten verloren, kinderen wonen er zonder ouders of volwassen begeleiders wat vooral de meisjes zeer kwetsbaar maakt voor sexueel misbruik.
Het werk van SUWA
SUWA (Scripture Union West Afrika) wordt geleid door het voorgangersechtpaar Sam and Rhoda Udanyi, die hun leven en werk in dienst stellen van de bevolking die getroffen is door geweld, en trauma. Samen hun team werken ze in IDP kampen (Internally Displaced People) op verschillende plekken in Nigeria. Ze werken veel in gebieden waar Moslim – Christen conflicten zijn, hebben getrainde medewerkers in counselling en peacebuilding, daarnaast proberen ze de getroffen gezinnen ook te voorzien in levensbehoeften. http://suwa.org.ng/
SUWA werkt sinds Maart 2021 in een nieuw kamp in Benue State, voor meer achtergrondinformatie over het conflict hier zie de bijlage ‘Benue State’. De mensen hier leven onder zeer moeilijke omstandigheden in een toegewezen veld in de stad Markurdi. Zo’n 400 vrouwen en meisjes in dit kamp worden geholpen om hun levens weer op te pakken na vreselijk geweld te hebben doorstaan. Een van de praktische hulpvragen van SUWA is om deze vrouwen en meisjes te voorzien van materialen voor hun maandelijkse menstruatie. Er is niets voor deze vrouwen/meisjes wat niet alleen gevaarlijk is in verband met infectiegevaar, ze worden tijdens deze periode ook gedwongen in de hutjes te blijven om de bloedingen en stank ervan te verbergen. Voor 10 Euro kan SUWA een vrouw/meisje een ‘Dignity Kit’ aanbieden met o.a. Maandverband (weggooi en herbruikbaar), zeep, ondergoed en emmer.
Herbruikbaar maandverband wordt gemaakt door het bedrijf Padup, opgezet door Mrs. Olivia Onyemaobi die begaan is met het lot van vrouwen en meisjes in Nigeria. Ze is een activist die zich uitspreekt tegen sexuele mishandeling en probeert het taboe rond menstruatie met de opgelegde restricties voor vrouwen en meisjes te doorbreken. Inmiddels verkoopt het product in 13 afrikaanse landen en heeft ze bijna 100 vrouwen in dienst die meewerken aan de productie van herbruikbare maandverband. https://www.padupcreations.com/about.php
SUWA besteed ook extra aandacht aan de vrouwen en meisjes waarvan velen sexueel geweld aan de lijve hebben ondervonden. Naast de lichamelijke problemen als HIV/AIDS, SOAs en chronische pijnen zijn de emotionele en mentale problemen enorm en leiden tot depressies, risico nemen drugs en alcohol gebruik en PTSS (Post Traumatisch Stress Syndrome) om een paar te noemen. Bovendien groeit er een nieuwe generatie op die weinig tot geen vertrouwen in anderen heeft, die onder enorme stress en angst gebukt gaat, uit is op wraak en zo een makkelijke prooi voor extremisten worden.
Noden in de IDP kampen
Voedsel/Water – voedsel en water zijn de eerste levens behoeften van de mensen om überhaupt te kunnen overleven. Veel van de kampbewoners zijn ondervoed en daardoor weer kwetsbaarder voor ziekten.
Onderdak – een plek uit de zon, beschermd van regen en wind, waar ook veiligheid geboden wordt tegen indringers is belangrijk.
Medische zorg – de stad Markurdi heeft klinieken en ziekenhuizen, deze zijn echter ver van de IDP kampen en kunnen de enorme stroom van mensen ook niet aan. Velen overlijden in de kampen aan zieken die te behandelen en/of te voorkomen zijn.
Hygiëne materialen – De slechte hygiënische omstandigheden zorgen voor een lage moraal en verspreiding van ziekten. Voor de vrouwen is het extra moeilijk tijdens hun maandelijkse menstruatie, gebrek aan materialen leidt tot infecties, stank en stigma.
Materialen voor pasgeboren baby’s – Ook in de kampen gaat het leven door er worden baby’s geboren, van wegen de ondervoeding kan niet elke moeder borstvoeding geven, ook zijn de baby’s kwetsbaar en hebben klamboes, luiers, kleertjes etc nodig.
Kleding en Schoenen – er is constant kleding nodig speciaal voor de groeiende kinderen en voor bescherming tegen het weer wat heel heet is en ook weer heel koud kan worden. Door de regens en de modder krijgen ook weer veel ziekten vrij spel.