Over het land Ghana

De Republiek van Ghana, wat vroeger de Goudkust heette toen het een kolonie was van Groot-Brittannië, ligt in West-Afrika. Ghana is omringd in het zuiden door de Golf van Guinee en de Atlantische Oceaan, in het westen grenst het aan de Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso en in het oosten aan Togo. Ghana is ongeveer 6 keer groter dan Nederland en heeft 16 regio’s. 

De officiële taal in Ghana is Engels en heeft 11 andere talen die door de overheid officieel erkend worden. De Akan talen vormen de grootste taalgroep (Asante Twi, Akuapem Twi, Fante, Nzema), 44% van de Ghanezen spreken dit als eerste of tweede taal. De andere talen zijn Ga, Ewe, Dagaare, Dagbanli, Dagme, Guan en Kasem. In totaal, zijn er ongeveer 80 talen die in Ghana gesproken worden.

In de 19e eeuw was zuid-Ghana onderdeel van het Ashanti koninkrijk, een van de grootste stammen in Sub-Saharaans Afrika vóór het kolonialisme. Ze dreven onder meer handel in goud en goudwaren. Ghana werd als eerste land op het Afrikaanse continent onafhankelijk in 1957 onder de leiding van Kwame Nkrumah. Ghana is politiek stabiel en houdt elke 4 jaar democratische verkiezingen, en staat bekend om zijn vriendelijke en gastvrije bevolking.

Met ongeveer 30 miljoen inwoners heeft Ghana een jonge bevolking waarbij ongeveer 57% van de Ghanezen onder de 25 jaar is. Ghana heeft een relatief grote middenklasse in vergelijking met andere Afrikaanse landen en heeft afgelopen jaren relatief grote economische groei meegemaakt; maar er bestaat veel ongelijkheid in inkomen onder de bevolking. De meest recente statistieken (2016) laten zien dat 55% van de mensen in Ghana onder de armoedegrens leeft.