Liberia Projecten

Werk met kwetsbare vrouwen: Rose Kamara, de leidster van DUCHASC, is door Tearfund opgeleid tot expert en contactpersoon op het gebied van werken met mishandelde vrouwen en kinderen. Ze heeft anderen opgeleid om verschillende vrouwengroepen op te zetten gebaseerd op de Tearfund methodiek “Journey to Healing”en het leiden van bewustzijns groepen in de gemeenschap gebaseerd op “Transforming Masculinities”

De vrouwengroepen helpen vrouwen op verschillende gebieden; emotionele heling, economisch onafhankelijkheid en hun stem gezamenlijk en individueel te vinden zodat gewed benoemd en aan de kaak gesteld kan worden. 

Emotioneel/Geestelijk: in de maandelijkse vrouwengroepen worden onderwerpen behandeld waarbij vrouwen hun verhaal kunnen vertellen. 

Economisch: DUCHASC heeft een fabriekje waar vrouwen samen zeep maken, in de aansluitende trainingsruimte worden technieken als tie-dye, weven en verschillende handvaardigheden geleerd. 

School ondersteuning: In Liberia gaat 42% van de kinderen die de school-leeftijd hebben niet naar school. Wanneer ze al wel naar school gaan zitten ze vaak in een klas onder hun leeftijd, 80% van de leerlingen op de kleuterschool is ouder dan 6 jaar. 

Het schoolsysteem heeft enorm geleden onder de oorlog en is daar eigenlijk nooit uitgekomen. Gebrek aan scholen, aan goede leerkrachten, school en lesmaterialen zoals stoelen/banken en boeken, zorgen allemaal dat het onderwijs beneden niveau is. Hoewel de regerings scholen officieel gratis zijn komt er toch nog veel bij kijken, uniformen, schoenen, tassen, schriften, boeken, extra voor onderwijzers, alles moet betaald worden. Over het algemeen staan de particulieren scholen, kerk, dorps of van individuelen, beter aangeschreven, alleen al omdat je er daar zekerder van bent dat er een onderwijzer is.  Een schooljaar kost tussen $100-$300 per kind. Hoe verder ze komen hoe duurder het wordt. Onderwijs is de beste manier om de circle van armoede te doorbreken, daarom steunt HAMIN via DUCHASC zoveel mogelijk leerlingen. 

“Educatie is het krachtigste wapen wat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” Nelson Mandela

Gevangenis werk: In de overvolle gevangenissen, waar mensen vaak maanden, soms jaren moeten wachten totdat ze officieel berecht worden, is veel nood en tekort aan van alles: van slaapplekken tot eten, van schoon water tot lees/leer materialen. Het zal geen verrassing zijn dat er daardoor ook veel agressie en geweld plaatsvindt. DUCHASC werkt in de gevangenis in Monrovia en Bong, zo’n 3 uur rijden buiten Monrovia waar ze AVP activiteiten en Bijbelstudies aanbieden alsook extra voedsel en hulp, bv bij het repareren van waterputten, waar nodig.  AVP, Alternative to Violence Program is een wereldwijd programma, oorspronkelijk opgezet door Quakers in America, met het doel om gevangenen te helpen nieuwe denk/doen wijze te ontwikkelen en geweld tegen te gaan. De Bijbelstudies komen van projecten in zowel Amerika als Thailand, ze zijn ook speciaal voor gevangeniswerk ontwikkeld. 

Ondersteuning van ziektekosten: De gezondheidszorg in Liberia laat veel te wensen over. Gebrek aan medicatie, medisch personeel en faciliteiten zorgt voor veel onnodig leed. Overheids ziekenhuizen hebben vaak weinig te bieden daardoor gaan, als het even kan, mensen naar privéklinieken waar betaald moet worden. Liberia ontvangt van ‘The Global Fund’ HIV medicatie wat daardoor gratis beschikbaar is voor HIV positieve mensen. DUCHASC helpt, waar mogelijk, kwetsbare gezinnen met medische kosten voor Malaria en andere ziekten. 

Kwetsbare jongeren: Vanwege de enorme armoede, en de vele gebroken gezinnen zijn veel jongeren aan hun eigen lot overgeleverd. DUCHASC vangt verschillende van deze jonge mensen op, ieder krijgt een eigen kamer ze hebben een gezamenlijke keuken waar gekookt kan worden met voorraad door DUCHASC voorzien.  

DUCHASC houdt ook, samen met de lokale kerk, regelmatig dagen voor kinderen waar bijbelverhalen verteld, spelletjes gespeelt en een voedzame maaltijd uitgedeeld worden.